Tradycyjna ozdoba bożonarodzeniowa „Jeż” – instrukcja krok po kroku

with Brak komentarzy

Chcesz zrobić piękną ozdobę na choinkę? Tradycyjna bombka wykonywana z papieru, to wyjątkowa ozdoba drzewka oraz różnych stroików. Przeczytaj poniższą instrukcję i zabieraj się do dzieła!

Do połowy XX wieku nie było szklanych bombek, ani tym bardziej plastikowych ozdób. Choinki zdobiły ręcznie tworzone dekoracje ze słomy oraz papieru. Można było kupić drukowane arkusze w kolorowe aniołki czy gwiazdki, które się wycinało i wieszało. Częstą praktyką było także wycinanie postaci z kartek pocztowych.

Dekorację, której instrukcję wykonania przygotowałyśmy nazywamy Jeżem. Tak mówiła o niej babcia Hela, która była specjalistką od tworzenia tych pięknych delikatnych ozdób. Babcia, używała do niego papieru śniadaniowego. I mamy sentyment do białego Jeża. Ale można też używać kolorowych bibułek!

Jeż babci jest już pożółkły, nic dziwnego ma kilkadziesiąt lat, ale pomimo tego nadal jest jedną z piękniejszych ozdób bożonarodzeniowych. I pamiątką po wspaniałej osobie – Helena Żarkiewicz z domu Hołonowicz.

Babcia wielokrotnie mówiła nam jak wykonać Jeża. Dla niej było to całkowicie oczywiste, a nam zajęło trochę czasu opracowanie idealnej instrukcji ;) Jednak już wiemy jak i dzielimy się tą wiedzą poniżej.

Do wykonania jeża potrzebujesz

papieru śniadaniowego albo bibuły gładkiej

szablonu (możesz go pobrać tu klik) albo cyrkla i linijki

ołówka

nożyczek

kleju

nitki i igły

Materiały do zrobienia tradycyjnej ozdoby na choinkęKrok 1

Odrysuj na papierze 10 razy szablon. W przypadku, gdy rysujesz cyrklem potrzebujesz 10 kół podzielonych na 8 równych części każde.

Krok 2

Wytnij odrysowane koła nacinając dokładnie wszystkie linie. Uważaj, żeby nie przeciąć za daleko.

Krok 3

Nawiń jedną z ośmiu części koła na ołówek, tak jak na zdjęciu. Posmaruj koniec klejem, żeby się nie rozwinął.

Krok 4

Postępuj tak z pozostałymi siedmioma częściami, do powstania ośmioramiennej gwiazdki i wszystkimi wyciętymi kołami.

Krok 5

Gdy masz już przygotowane 10 gwiazdek, nawlecz je na nitkę. Zacznij jak na zdjęciu, pierwsze 5 gwiazdek jest skierowanych do dołu. Pozostałe gwiazdki nawlecz skierowane do góry. Zawiąż na końcu supeł ściskając lekko gwiazdki, tak żeby powstała kula. Z pozostałej nitki zrób pętelkę, aby móc zawiesić jeża.

Gotowe!